CZŁONKOSTWO W KZGPOiW

Reklama

Aktualności

03-11-2020

Międzynarodowe Targi Owoców i Warzyw FRUIT ATTRACTION 2020

W dnia 1-31 października br. odbyla się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Owoców i Warzyw FRUIT ATTRACTION. W związku z obecną sytuacją związaną z COVID 19 Komitet Organizacyjny Targów postanowił zmienić  formułę Targów Fruit Attraction 2020. Dwunasta edycja Targów odbyła się wyłącznie online za pośrednictwem innowacyjnej, inteligentnej platformy Fruit Attraction LIVEConnect, lecz to jeszcze nie koniec, ponieważ Organizatorzy Targów - IFEMA - zdecydowali, że FRUIT ATTRACTION LIVEConnect pozostanie aktywny i dostępny przez cały listopad i grudzień.

30-10-2020

II KONGRES NOWOCZESNEJ DYSTRYBUCJI

27-28 października 2020 roku odbyła się II edycja Kongresu Nowoczesnej Dystrybucji, wydarzenia skupiającego kadrę zarządzającą sektorów handlu, przetwórstwa i dystrybucji. Podczas tegorocznej edycji Kongresu, realizowanej w formule transmisji online, uczestnicy wysłuchali wystąpień przedstawicieli rządu oraz prezentacji i debat z udziałem prezesów międzynarodowych koncernów handlowych i FMCG, firm technologicznych oraz ekspertów rynku.

29-10-2020

Przetwory - sprawdzony sposób na wartościowe posiłki jesienią

Przetwory owocowo-warzywne są stałym elementem diety Polaków, ale ilość spożywanych przetworów nie jest zbyt duża. Podobnie jak ogólnie warzywa i owoce, przetwory z nich traktowane są jako dodatek. Rośnie zainteresowanie żywnością nieprzetworzoną, dobrej jakości, najlepiej od lokalnych producentów. Warto korzystać z powrotu do sezonowości w żywieniu i promować zamiast sprowadzanych warzyw i owoców jedzenie zimą przetworów z warzyw i owoców krajowych. Konieczna jest też zmiana wizerunku przetworów, które kojarzą się z czymś nudnym, bardzo zwyczajnym – oto wnioski z realizowanych przez Kantar dla KZGPOiW „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”. 

29-10-2020

Konsumpcja warzyw i owoców w październiku 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 15% Polaków spełniło ten warunek w październiku, czyli o 3 pkt. proc. mniej niż we wrześniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Większość Polaków (61%) je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko. W październiku, 13% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale.

16-10-2020

Światowy Dzień Owoców i Warzyw przypomina nam, że owoce i warzywa warto spożywać jak najczęściej

Niskie krajowe spożycie owoców i warzyw to jedna z podstawowych naszych wad żywieniowych, co za tym idzie istotna jest walka z ograniczeniem konsumpcji owoców i warzyw. Dlatego bardzo ważnym wydarzeniem w branży ogrodniczej i sadowniczej jest Światowy Dzień Warzyw i Owoców, z okazji którego życzenia złożył prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Witold Boguta.

Strony