Aktualności

31-08-2020

Regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni”

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.

31-08-2020

Konsumpcja warzyw i owoców w sierpniu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 18% Polaków spełniło ten warunek w sierpniu. To o 4 pkt. proc. więcej niż w lipcu. Jednocześnie odnotowaliśmy wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W sierpniu mniej Polaków niż w lipcu (14% wobec 16%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki lipca.

31-08-2020

Przez COVID-19 sytuacja na rynku jabłek może zmienić się diametralnie

- W normalnym roku łatwiej byłoby prognozować bądź spodziewać się tego, jak może wglądać nadchodzący sezon, ale nie w roku epidemiologicznym. Choć w Polsce jest jeszcze względnie spokojnie, to w różnych zakątkach świata COVID-19 w najlepsze się rozwija - gdyby nie to, my sadownicy, mielibyśmy większość pewność sprzedaży - mówi Michał Lachowicz, prezes organizacji producentów owoców La-Sad.

28-07-2020

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.

28-07-2020

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 roku

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 14% Polaków spełniło ten warunek w lipcu 2020 roku. To o 2 pkt. proc. mniej niż w czerwcy. Jednocześnie nie zmieniła się wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki lipca.

CZŁONKOSTWO W KZGPOiW

Związek jest członkiem

ul. Kopernika 34, lok. 2

00-336 Warszawa

e-mail: fgzrp@op.pl

tel. +48 606 712 772

 

ul. Świętokrzyska 20, lok. 321

00-002 Warszawa

email.: info@fo-p.pl

tel.: 504 096 015

fax.: (22) 505 47 01

www. fo-p.pl

38, Rue Dela Loi B-1040 Brussels
email: eucofel@eucofel.org
tel.: +32(0)2 721 72 88
fax.: +32(0)2 721 70 69
www.eucofel.eu

Reklama

Reklama