
30-04-2023
NARODOWY DZIEŃ SPORTU 2023 czytaj więcej >30-04-2023
NARODOWY DZIEŃ SPORTU 2023 czytaj więcej >28-12-2022
Odwagi i dobrych decyzjiŻyczenia dla branży owocowo - warzywnej od członków Core Teamu.
czytaj więcej >19-09-2022
NARODOWY DZIEŃ SPORTU 2022Owoce i warzywa są częścią aktywnego stylu życia. Plantatorzy i przetwórcy wzmacniają to postrzeganie. Współpracując ze sobą zostali w tym roku strategicznym partnerem Narodowego Dnia Sportu. 18 września razem ze sportowcami pokazywali, że „dobra forma zaczyna się na talerzu”, a warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego naszego posiłku. X jubileuszowa edycja pobiła rekordy frekwencji. Centralnym punktem był wielki rodzinno-edukacyjny piknik na błoniach PGE Narodowego w Warszawie. Częścią pikniku była strefa owoców i warzyw. Inicjatywę jej powstania wsparł Fundusz Promocji Owoców i Warzyw.
czytaj więcej >28-04-2022
To nie sprint, to półmaraton!Historia o tym jak zacząć jeść więcej warzyw i owoców, jak przestać traktować je jako dodatek i uczynić podstawą każdego posiłku.
czytaj więcej >19-04-2022
Koszty produkcji owoców i warzyw będą nadal rosły7 kwietnia odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Owoce i warzywa” Copa-Cogeca. Podczas spotkania Polskę reprezentował Witold Boguta ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
czytaj więcej >28-12-2021
Core Team - inicjatywa, która jednoczyPrzedstawicie 34 organizacji branżowych i wiodących podmiotów gospodarczych w 2021 r. stworzyli Core Team. Forum współpracy, które jest szansą na wspólny głos sektora ogrodniczego. Zidentyfikowano pierwsze inicjatywy, postawiono na pracę w zespołach. Projekt jest otwarty, ma stać się naturalnym centrum kompetencji i zapraszać do dyskusji.
czytaj więcej >17-11-2021
Otwarcie Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych16 listopada br. miało miejsce uroczyste otwarcie Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO), które powstało dzięki dofinansowaniu pozyskanemu ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego 2014-2020.
czytaj więcej >15-10-2021
CORE TEAM – powstało forum współpracy sektora produkcji owoców i warzywW dniu 14 października 2021 roku w Pałacu Mała Wieś, w Belsku Dużym odbyła się konferencja prasowa z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw i prezentacja inicjatyw strategicznych Core Team. Core Team to forum współpracy liderów, ekspertów branży owoców i warzyw, doradztwa i nauki. Uczestnicy postawili sobie cel opracowania planu rozwoju sektora i współpracę przy realizacji uzgodnionego portfela inicjatyw. Prace na etapie identyfikacji wyzwań poparły 34 organizacje i firmy.
czytaj więcej >25-02-2021
Zmiana sposobu odżywiania to proces, który możemy wspieraćW ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” eksperci Kantar badali motywy i bariery zmiany diety na zawierającą więcej owoców i warzyw. Poznaliśmy jak różne grupy wiekowe próbują zwiększyć spożycie. Różnice pokoleniowe, czynniki determinujące sukces i porażkę, oraz triki i sposoby by ułatwić sobie utrzymanie zdrowych nawyków. Wyniki skomentowali producenci oraz dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.
czytaj więcej >25-02-2021
Jak różne grupy zmieniają sposób odżywiania na zawierający większą ilość warzyw i owoców?W ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” eksperci Kantar eksplorowali motywy i bariery zmiany diety na zawierającą więcej owoców i warzyw. Poznaliśmy jak różne grupy wiekowe próbują zwiększyć spożycie. Różnice pokoleniowe, czynniki determinujące sukces i porażkę, oraz triki i sposoby by ułatwić sobie utrzymanie zdrowych nawyków. Wyniki skomentowali producenci oraz dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.
czytaj więcej >25-02-2021
Konsumpcja warzyw i owoców na początku 2021 rokuDietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 13% Polaków spełniło ten warunek na przełomie stycznia i lutego, czyli o 3 pkt. proc. mniej niż w grudniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zdecydowana większość Polaków (61%) je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko. W tym czasie 18% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
czytaj więcej >29-12-2020
Konsumpcja warzyw i owoców w grudniu 2020 rokuDietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w grudniu, czyli o 2 pkt. proc. mniej niż w listopadzie. Odnotowano też wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zdecydowana większość Polaków (64%) je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko. W grudniu 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale.
czytaj więcej >29-12-2020
Postanowienia noworoczne są przereklamowaneZdecydowana większość nie praktykuje postanowień noworocznych. Nie upatrujemy w nich szansy na realne zmiany. Kojarzą się z szybkim wypaleniem i zawodem. Wśród barier pojawia się poczucie niepotrzebnej presji i percepcja z góry przegranej walki. Według ekspertów Kantar realizujących „Narodowe Badania Konsumpcji Warzyw i Owoców” zmiana sposobu żywienia to często świadomy, złożony proces. Wolimy zaplanować zmiany na inny czas, ważny dla nas i neutralny społecznie, pozbawiony presji. Nadrzędną motywacją do zmian jest dążenie do osiągnięcia zdrowia. Dla respondentów zdrowy sposób żywienia zakłada spożycie dużej ilości warzyw i owoców oraz zredukowanie ilości spożywanych węglowodanów (np. białego pieczywa, makaronu, ryżu).
czytaj więcej >30-11-2020
Konsumpcja warzyw i owoców w listopadzie 2020 rokuNarodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH opracował „Zalecenia zdrowego żywienia”. W naszej diecie warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy. W listopadzie ten warunek spełniło 18% Polaków. Co piąty badany (22%) jadł tylko jeden posiłek składający się w co najmniej połowie z warzyw i owoców. Jedna trzecia Polaków (31%) w ogóle nie je takich posiłków. 2% badanych nie je warzyw i owoców wcale, 7% tylko w jednym, a 17% w dwóch posiłkach (mniej niż zalecenia). W listopadzie aż 19% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło bardzo mało lub wcale. Większość Polaków (63%) je mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko.
czytaj więcej >30-11-2020
Owoce i warzywa w każdym posiłku przez całą zimęKantar zbadał percepcje produktów mrożonych, suszonych i liofilizowanych. Wszystkie doceniliśmy w czasie pandemii. Mrożonki skutecznie zaspokajają nasze zapotrzebowanie na warzywa i owoce poza sezonem. Owoce suszone i liofilizowane są już nie tylko przekąską, coraz częściej wzbogacają podstawowe posiłki. Dzięki coraz bogatszej ofercie pomagają odżywiać się zdrowo. Przypomnijmy, warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy, w każdym posiłku.
czytaj więcej >29-10-2020
Konsumpcja warzyw i owoców w październiku 2020 rokuDietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 15% Polaków spełniło ten warunek w październiku, czyli o 3 pkt. proc. mniej niż we wrześniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Większość Polaków (61%) je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko. W październiku, 13% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale.
czytaj więcej >29-10-2020
Przetwory - sprawdzony sposób na wartościowe posiłki jesieniąPrzetwory owocowo-warzywne są stałym elementem diety Polaków, ale ilość spożywanych przetworów nie jest zbyt duża. Podobnie jak ogólnie warzywa i owoce, przetwory z nich traktowane są jako dodatek. Rośnie zainteresowanie żywnością nieprzetworzoną, dobrej jakości, najlepiej od lokalnych producentów. Warto korzystać z powrotu do sezonowości w żywieniu i promować zamiast sprowadzanych warzyw i owoców jedzenie zimą przetworów z warzyw i owoców krajowych. Konieczna jest też zmiana wizerunku przetworów, które kojarzą się z czymś nudnym, bardzo zwyczajnym – oto wnioski z realizowanych przez Kantar dla KZGPOiW „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.
czytaj więcej >14-10-2020
Plantatorzy pokazują nam ile warzyw i owoców powinien zawierać zdrowy posiłekŚwiatowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, rekomendują aby warzywa i owoce stanowiły dziś już połowę tego, co jemy. Potencjał stanowi użyteczność tej rekomendacji. 50% jest czytelniejsze niż 5 porcji. Połowa jest tak prosta, że daje szansę na skokowy wzrost świadomości roli warzyw i owoców w naszej diecie.
czytaj więcej >09-10-2020
Największym ograniczeniem konsumpcji owoców i warzyw jest postrzeganie ich jako dodatekWarzywa, owoce i ich przetwory powinny stanowić połowę, tego co jemy. Jak pokazują „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” uważamy je za zdrowe, ale nie preferujemy na naszych talerzach. Większość Polaków nie wie, że powinniśmy jeść ich znacznie więcej i nie wie ile powinno się ich spożywać w ramach posiłku. Brak powszechnej świadomości znaczenia owoców i warzyw to kluczowe wyzwanie sektora. Nad zmianą tej sytuacji współpracę rozpoczęli liderzy kilkunastu organizacji branżowych.
czytaj więcej >06-10-2020
Współpraca dźwignią promocjiPromocja dźwignią handlu, ale trudno o nią bez spójnej strategii i synergii wielu działań. Obie można zaprojektować. Wysiłku podjęło się kilkanaście branżowych organizacji realizujących działania w ramach Funduszu Promocji Warzyw i Owoców.
czytaj więcej >29-09-2020
Konsumpcja warzyw i owoców we wrześniu 2020 rokuDietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Prawie co piąty (18%) Polak spełnił ten warunek we wrześniu i odsetek ten jest identyczny jak w sierpniu. Jednocześnie odnotowaliśmy niewielki wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 50% Polaków, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). We wrześniu, podobnie jak w sierpniu (14%) Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale.
czytaj więcej >29-09-2020
Jak i gdzie kupujemy warzywa i owoce?Pandemia zmienia proces zakupów. W ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”, realizowanych są przez Kantar Polska dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, poznaliśmy jego etapy, ulubione miejsca, kryteria oceny warzyw i owoców oraz same zakupy, co ostatecznie kupujemy?
czytaj więcej >31-08-2020
Konsumpcja warzyw i owoców w sierpniu 2020 rokuDietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 18% Polaków spełniło ten warunek w sierpniu. To o 4 pkt. proc. więcej niż w lipcu. Jednocześnie odnotowaliśmy wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W sierpniu mniej Polaków niż w lipcu (14% wobec 16%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki lipca.
czytaj więcej >31-08-2020
Regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni”Regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni”
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
28-07-2020
Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 rokuDietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 14% Polaków spełniło ten warunek w lipcu 2020 roku. To o 2 pkt. proc. mniej niż w czerwcy. Jednocześnie nie zmieniła się wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki lipca.
czytaj więcej >28-07-2020
Odporność warto budować latemOdporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.
czytaj więcej >01-07-2020
1 lipca - Dzień Owoców i Dzień Polskiej BorówkiZ okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji. W spotkaniu wzięli udział przedstawicie organizacji branżowych i plantatorzy dziesięciu gatunków owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
czytaj więcej >30-06-2020
Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 rokuDietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w czerwcu. To o 6 pkt. proc. mniej niż w maju. Jednocześnie odnotowaliśmy spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W czerwcu więcej Polaków niż w maju (16% wobec 12%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki czerwca.
czytaj więcej >30-06-2020
Jak najłatwiej zwiększyć spożycie warzyw i owoców?Każdego dnia jest kilka okazji by zjeść warzywo lub owoc. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy najlepsze sposoby na relatywnie łatwe zwiększenie ich ilości w diecie. Półprodukty, porcje gotowe do spożycia, przekąski oraz kolacja – to trzy okazje najwyżej oceniane przez ekspertów Kantar.
czytaj więcej >29-05-2020
Dieta w czasie i po pandemiiDoświadczyliśmy wolnego czasu, wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia w rodzinnym gronie. To jest impuls do poprawy naszej diety. Sięgnęliśmy po stare przepisy i przetwory. Jedliśmy więcej mrożonek. Teraz szansą na utrwalenie tych dobrych nawyków jest lato, pojawianie się świeżych warzyw i początek sezonu na polskie superowoce – oto wnioski z realizowanych przez Kantar dla KZGPOiW „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.
czytaj więcej >28-05-2020
Nowalijki – pokusa, której trudno się oprzećPomimo całorocznej dostępności warzyw i owoców, nowalijki wciąż funkcjonują, jako coś innego, wyjątkowego, na co się czeka. Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Ważne, żeby były polskie i najlepiej uprawiane w gruncie. Urozmaicają nasze posiłki i zaspokajają tęsknotę za czymś świeżym. Stanową pokusę, której wiosną warto się oprzeć – to ocena ekspertów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.
czytaj więcej >28-05-2020
Konsumpcja warzyw i owoców w maju 2020 rokuDietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia. Odnotowano wzrost wartości wszystkich wskaźników obrazującego jakość naszej diety. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki maja.
czytaj więcej >28-04-2020
Ulubione warzywa i owoce PolakówUlubionymi owocami Polaków są truskawki (32%), a ulubionymi warzywami pomidory (34%). Truskawka jest również najbardziej wyczekiwanym produktem sezonowym (65%). Rozpoczynający się sezon jest dobrą okazją do zwiększenia ilości warzyw i owoców w naszej diecie. Dieta bogata w warzywa i owoce jest podstawą naszego zdrowia i odporności.
czytaj więcej >28-04-2020
Konsumpcji owoców i warzyw sprzyja sezonowość i brak rutynyCałoroczna dostępność świeżych warzyw i owoców nie sprzyja poprawie nawyków żywieniowych – to zaskakujący wniosek z najnowszych badań. Polacy jedzą mało owoców i warzyw, są one tylko dodatkiem, choć według zaleceń powinny stanowić połowę tego co spożywamy. Barierą konsumpcji jest rutyna. Sprzyja świadomość korzyści z jedzenia warzyw i owoców, walory smakowe i łatwość urozmaicenia posiłków. Zbliżający się sezon jest naturalną okazją do zwiększenia ilości warzyw i owoców w naszej diecie. Powinniśmy często to przypominać – przekonują eksperci wszystkich uprawianych w Polsce gatunków.
czytaj więcej >27-03-2020
Warzywa i owoce podstawą naszej odpornościNie ma leków ani szczepionki na koronawirusa i dlatego powinniśmy dbać o odporność organizmu. Deficyt odporności mamy zawsze na przednówku. Teraz, kiedy jest niewiele świeżych owoców i warzyw eksperci polecają ich przetwory, mrożonki i soki.
czytaj więcej >27-03-2020
Znamy najpopularniejsze warzywa i owoce w PolsceNajpopularniejszymi owocami w Polsce są jabłka, truskawki, czereśnie, śliwki, gruszki, maliny, wiśnie, borówki, porzeczki i aronia. Spośród wszystkich warzyw Polacy najczęściej jedzą pomidory, ogórki, cebulę, marchew, sałatę, paprykę, kalafiora i kapustę. Dieta bogata w warzywa i owoce jest podstawą zdrowia i odporności. Na początku wiosny eksperci polecają ich mrożonki, przetwory i soki.
czytaj więcej >27-02-2020
Inauguracja „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” to projekt kompleksowych badań konsumpcji. Został zainicjowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w diecie. Badania będą realizowane w roku 2020 przez firmę KANTAR Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
czytaj więcej >27-02-2020
3/4 Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywaćWyniki badania zrealizowanego pod koniec 2019 roku wskazują, że warzywa i owoce wciąż nie zajmują należnego im miejsca w diecie Polaków. Są postrzegane jako bogate źródło witamin, minerałów, antyoksydantów, a jednak nie towarzyszą każdemu posiłkowi. Aż 75% Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać. Jedna trzecia nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać, ale uważa, że jedzą ich tyle, ile trzeba. W odpowiedzi na te wyzwania Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zainicjował realizację kompleksowych badań konsumpcji.
czytaj więcej >25-11-2019
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi o rozwoju sektora owoców i warzywW dniu 22 listopada 2019 roku w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi (dawniej Centralna Biblioteka Rolnicza) w Warszawie odbyła się Międzynarodowa Konferencja poświęcona roli organizacji producentów i programów operacyjnych w rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce, w której uczestniczył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
czytaj więcej >24-10-2019
Wizyta Pani Ambasador RP w Madrycie w mobilnej szklarni EUROTOUR podczas Fruit AttractionMiędzynarodowe Targi Owoców i Warzyw Fruit Attraction są nie tylko okazją do zdobywania nowych kontaktów biznesowych, ale również promocji. W pierwszy dniu Targów (22 października br.), na patio przed halami targowymi, odbyło się oficjalne otwarciu mobilnej szklarni w ramach unijnego projektu promocyjnego „CuTE – Kultywowanie smaku Europy”, w którym nasz Związek uczestniczy.
czytaj więcej >30-09-2019
Ogólnopolski Szczyt Gospodarczy OSG 2019W dniach 26-27 września 2019 r. w Siedlcach odbyła się V edycja Ogólnopolskiego Szczytu Gospodarczego OSG 2019, poświęcona filarom polskiej gospodarki przyszłości, którego głównym organizatorem jest Europejskie Centrum Biznesu. RELACJA
czytaj więcej >11-09-2019
Europejscy producenci owoców i warzyw inaugurują europejski program promocji „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” w Parlamencie Europejskim w Brukseli.W dniu 11.09.2019r. europejscy producenci owoców i warzyw oficjalnie uruchomili europejski program promocji: „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” realizowany przy wparciu finansowym UE. Inauguracja programu odbyła się w Parlamencie Europejskim w Brukseli pod patronatem europosłanki Clary Aguilery (MEP, S&D).
czytaj więcej >27-06-2019
XXII Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa26 czerwca 2019 roku odbył się XXII Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach oraz na Polach Doświadczalnych upraw warzywniczych w Skierniewicach. KZGPOiW objął Patronat Branżowy nad wydarzeniem. (RELACJA)
czytaj więcej >16-05-2019
Agrobiznes 16.05.2019r."Lepsza jakość, wyższa opłacalność, większy eksport" - by to osiągnąć potrzeba wspólnego działania. Pracuję nad tym Zespół do spraw Stabilizacji i Wsparcia Rynku Owoców i Warzyw w ramach Prozumienia Rolniczego.
czytaj więcej >19-04-2019
Minister Ardanowski o grupach producentów owoców i warzywPełny zapis wypowiedzi ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego dotyczący grup owocowo-warzywnych, Wichradz, 17 kwietnia 2019 roku
czytaj więcej >18-04-2019
Jesteśmy na czele produkcji i w ogonie konsumpcji owoców - ruszyła kampania "Czas na polskie Superowoce!"Jesteśmy jako kraj potentatem produkcji owoców, ale jemy aż o 40% mniej owoców niż konsumenci w Europie. Producenci skupiają się na produkowaniu, zapominając o konsumentach. Konsumenci najzdrowszych owoców gotowi są szukać wśród jagód goji czy akai, jak gdyby ignorując fakt, że na świecie to my jesteśmy postrzegani jako kraj znakomitej jakości superowoców. Czas to zmienić. Ma w tym pomóc promocja polskich owoców jagodowych.
czytaj więcej >18-04-2019
Minister Ardanowski: Warto dbać o dobry wizerunek grup owocowo-warzywnych- To, że przy inwestycjach w grupach owocowo-warzywnych niektórzy rzeczywiście dokonali nadużyć, które wstydem odbiły się w Europie, nie może rzutować na wszystkie grupy owocowo-warzywne" - powiedział minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, który w środę spotkał się przedstawicielami grup producentów owoców w miejscowości Wichradz k. Warki.
czytaj więcej >18-04-2019
Czas na polskie superowoce! - bezprecedensowa współpraca– Jeżeli nie zrozumiemy, że to konsument jest adresatem naszych wszystkich działań, to będziemy brnęli w jakiś ślepy zaułek – podkreślił szef resortu rolnictwa dziękując jednocześnie za inicjatywę kampanii promującej nasze owoce jagodowe. FOTORELACJA
czytaj więcej >05-04-2019
Spotkanie Zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku owoców i warzyw4 kwietnia 2019 r. odbyło się posiedzenie, powołanego w ramach Porozumienia Rolniczego, Zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku owoców i warzyw.
czytaj więcej >18-03-2019
Doroczne Zgromadzenie Ogólne Członków organizacji FruitVegetablesEUROPE EUCOFELSpotkanie podsumowujące 2018 rok odbyło się w dniach 14-15 marca, w Polsce. Zapraszamy na relację z wydarzenia.
czytaj więcej >08-11-2018
Konferencja SADY I OGRODY7 listopada 2018 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się IV edycja Konferencji Sady i Ogrody. Program największego w Polsce spotkania producentów owoców i warzyw obejmuje liczne prezentacje i dyskusje z udziałem wybitnych naukowców, autorytetów i praktyków ogrodnictwa, przedstawicieli świata polityki i biznesu oraz sadowników i plantatorów owoców i warzyw.
czytaj więcej >29-10-2018
IV Ogólnopolskie Dożynki OgrodniczeW niedzielę 28 października br. o godz. 12.00, w Kościele Matki Boskiej Szkaplerznej w Warce w ramach IV Ogólnopolskich Dożynek Ogrodniczych, odprawiona została Dziękczynna Msza Święta za tegoroczne zbiory oraz w intencji ogrodników. Mszę odprawił i homilię wygłosił, Krajowy Duszpasterz Ogrodników Ks. Kan. Wojciech Kołakowski, proboszcz Parafii Przemienienia Pańskiego w Jeziórce.
czytaj więcej >24-10-2018
Program promocyjny „CuTE – Kultywowanie smaku Europy”24 października br. (drugi dzień Targów FRUIT ATTRACTION) odbyło się spotkanie dotyczące programu promocyjnego „CuTE – Kultywowanie smaku Europy”. W spotkaniu udział wzięli: przedstawiciele EUCOFEL’u, przedstawiciele konsorcjum oraz liczni przedstawiciele obu Agencji, TACTICS Europe (agencja wdrażająca) oraz Adelante K & D (agencja monitorująca).
czytaj więcej >23-10-2018
Nadzwyczaje Walne Zgromadzenie EUCOFEL'uPodczas pierwszego dnia Targów FRUIT ATTRACTION, 23 października br. odbyło się Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Członków Europejskiego Stowarzyszenia Handlu Owocami i Warzywami – EUCOFEL, którego Związek jest członkiem od 2015 r.
czytaj więcej >22-10-2018
Ogólnopolski Szczyt Gospodarczy OSG 2018W dniach 18-19 października 2018 r. w Siedlcach odbyła się IV edycja Ogólnopolskiego Szczytu Gospodarczego OSG 2018, poświęcona filarom polskiej gospodarki przyszłości, którego głównym organizatorem jest Europejskie Centrum Biznesu.
czytaj więcej >15-06-2018
XXI Dzień Otwartych Drzwi Instytutu OgrodnictwaXXI Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa
14 czerwca w Dąbrowicach w Sadzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa odbył się już po raz XXI dzień otwarty dla producentów owoców i warzyw. (FOTORELACJA)
23-03-2018
Rada Konsultacyjna22 marca br. w siedzibie Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa przy Al. Jana Pawła II 11, w Warszawie, odbyło się pierwsze posiedzenie Rady Konsultacyjnej powołanej Zarządzeniem Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa Nr 4/2018 z dnia 5 lutego 2018r.
czytaj więcej >12-01-2018
TSW 2018Za nami Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2018,które odbyły się 10-11 stycznia 2018r. w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. FOTORELACJA
czytaj więcej >07-12-2017
Walne Zgromadzenie Członków EUCOFEL-uWitold Boguta i Michał Lachowicz uczestniczyli w Walnym Zgromadzeniu Europejskiego Stowarzyszenia Handlu Owocami i Warzywami – EUCOFEL, które odbyło się 5 grudnia w Brukseli.
czytaj więcej >24-11-2017
Zanim kupisz ziemię pod uprawę borówek, musisz wiedzieć gdzie sprzedasz plony- Nie zniechęcam nikogo do zakładania plantacji. Zadaję tylko jedno pytanie: czy wiesz, kupując ziemię, gdzie sprzedaż owoce? Jeśli nie to zakładanie plantacji nie ma sensu. Już na etapie zakładania plantacji musimy wiedzieć jakie odmiany, który moment sezonu, czy będziemy je przechowywać, co będziemy z tym robić, gdzie sprzedawać i pod jaką marką - mówiła Dominika Kozarzewska, prezes grupy Polskie Jagody.
czytaj więcej >21-11-2017
Ten sezon zaburza ogólne postrzeganie rynkuWysokie ceny mają swoje plusy i minusy. W przypadku jabłek być może okaże się, że sezon będzie zyskowny dla producentów, jednak czy będzie dla całego sektora to się dopiero okaże. Ten sezon zaburza ogólne postrzeganie rynku - mówił Michał Lachowicz, prezes grupy La-Sad.
czytaj więcej >06-11-2017
III Ogólnopolskie Dożynki OgrodniczeW niedzielę 5 listopada br. o godz. 12.00, w Kościele Matki Boskiej Szkaplerznej w Warce w ramach III Ogólnopolskich Dożynkach Ogrodniczych, odbyła się Msza Św. dziękczynną za tegoroczne zbiory i w intencji ogrodników, którą odprawił oraz homilię wygłosił, delegowany przez Metropolitę Warszawskiego, Ks. Kazimierza Kardynała Nycza, Ks. Biskup prof. dr hab. Michał Janocha.
czytaj więcej >23-10-2017
Spotkanie z przedstawicielami EUCOFEL'u i FEPEX'uPodczas drugiego dnia Targów Fruit Attraction w Madrycie, odbyliśmy spotkanie z przedstawicielami EUCOFEL'u oraz FEPEX'u.
czytaj więcej >28-09-2017
IV Wschodni Kongres GospodarczyW dniach 27-28 września br. odbyła się największa debata o perspektywach Polski Wschodniej - IV Wschodni Kongres Gospodarczy. Spotkanie miało miejsce w gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej – Europejskiego Centrum Sztuki w Białymstoku.
czytaj więcej >02-07-2017
Dzień Polskiej BorówkiDzień Polskiej Borówki to święto owocu, który podbija rankingi najzdrowszych i sukcesu branży, która stworzyła modę na polską borówkę na świecie. Święto z wyraźnym akcentem na miejsce produkcji i integrację producentów. Promocja walorów borówki, nazywanej owocem XXI wieku, oraz sukcesu branży, która stworzyła modę na polską borówkę na świecie. 1 lipca to data rozpoczęcia zbiorów.
czytaj więcej >12-06-2017
XXXIII Ogólnopolska Pielgrzymka Ogrodników na Jasną GóręInstytutowi Ogrodnictwa, w roku 300-lecia Koronacji Cudownego Obrazu Maryi, powierzono organizację XXXIII Pielgrzymki Polskich Ogrodników na Jasną Górę. 11 czerwca 2017 roku do Częstochowy przybyli licznie ogrodnicy wraz z rodzinami, aby zawierzyć siebie i swoją pracę Matce Bożej. Pielgrzymce, pod hasłem „Idzcie i głoście”, przewodniczył ks. kan. Wojciech Kołakowski, krajowy duszpasterz ogrodników.
czytaj więcej >09-06-2017
XX Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa8 czerwca 2017 roku odbył się Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach. Imprezie towarzyszyły wykłady ekspertów, wystawa maszyn oraz indywidualne konsultacje prowadzone przez pracowników naukowych IO.
czytaj więcej >31-05-2017
Nowa Komisja Zarządzająca Funduszu Promocji Owoców i WarzywW środę 31 maja 2017 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się uroczyste wręczenie powołań członków Komisji Zarządzających funduszy promocji na kadencje 2017 – 2021. Powołania wręczył Jacek Bogucki, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
czytaj więcej >17-05-2017
„Wspólna Europa silna Wspólną Polityką Rolną”Pod takim hasłem 10 maja 2017 roku odbyła się konferencja zorganizowana w Brukseli przez Krajową Radę Izb Rolniczych oraz Copa-Cogeca. Konferencja była pierwszą prezentacją na szczeblu unijnym polskiego stanowiska dotyczącego Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 roku. Zarówno w zakresie założeń stanowiska Rządu, jak i oczekiwań organizacji rolniczych.
czytaj więcej >05-04-2017
Wizyta Przewodniczącego Grupy Roboczej Owoce i Warzywa COPA-COGECANa zaproszenie Związku, 4 kwietnia 2017 roku przebywał w Polsce Philippe Appeltans – Przewodniczący Grupy Roboczej Owoce i Warzywa w COPA-COGECA, Sekretarz Generalny Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen – VBT (Związku Belgijskich Spółdzielni Owoców i Warzyw).
czytaj więcej >05-04-2017
Kampania promocyjna „Polska smakuje każdego dnia”Ruszyła kampania promocyjna „Polska smakuje każdego dnia”. Jej realizatorem jest konsorcjum w składzie: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw – Lider Konsorcjum, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej – Konsorcjanci.
czytaj więcej >07-11-2016
II Ogólnopolskie Dożynki Ogrodnicze6 listopada br. w Kościele Matki Bożej Szkaplerznej w Warce Mszę Św. dziękczynną za tegoroczne zbiory i w intencji ogrodników odprawił oraz homilię wygłosił, delegowany przez Metropolitę Warszawskiego, ks. Kazimierza Kardynała Nycza, ks. biskup Piotr Jarecki.
czytaj więcej >06-10-2016
Wizyta polskich eksporterów na giełdzie spożywczej MercamadridPolscy producenci z branży owocowo – warzywnej, którzy uczestniczyły w Międzynarodowych Targach Owoców i Warzyw FRUIT ATTRACTION 2016 w Madrycie w ramach polskiego stoiska narodowego, mieli możliwość wizytacji madryckiej giełdy art. rolno-spożywczych Mercamadrid.
czytaj więcej >06-10-2016
Spotkanie z przedstawicielami FEPEX'uPodczas drugiego dnia Targów Fruit Attraction w Madrycie, odbyliśmy spotkanie z przedstawicielami FEPEX'u - Hiszpańskiej Federacji Producentów i Eksporterów Owoców, Warzyw, Kwiatów i Żywych Roślin.
czytaj więcej >27-09-2016
FESTIWAL JABŁKA 201624 września 2016 roku na Targu Węglowym w Gdańsku odbyła się już trzecia edycja Festiwalu. Gdańsk przywitał nas piękną słoneczną jesienną pogodą. Zapraszamy do przeczytania relacji z tegorocznego Festiwalu Jabłka.
czytaj więcej >26-09-2016
Przekonamy Chińczyków do polskich jabłek!- Polskie jabłka mają stanowić alternatywę zdrowego produktu i nawet jeśli nasze odmiany są nieznane w Chinach to przy odpowiednim przekazie marketingowym i odpowiednim podejściu partnera możemy przekonać Chińczyków do polskich jabłek – Michał Lachowicz
czytaj więcej >26-09-2016
III Wschodni Kongres GospodarczyWschodni Kongres Gospodarczy to dwudniowy cykl debat, spotkań i wydarzeń towarzyszących, z udziałem blisko tysiąca gości z Polski i Europy, który zakończył się 23 września br. w gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej. KZGPOiW również uczestniczył w tym ważnym wydarzeniu.
czytaj więcej >24-06-2016
XIX Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa23 czerwca 2016 r. odbyły się już po raz dziewiętnastym Dniu Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach.
czytaj więcej >21-06-2016
Podpisano listy intencyjne dotyczące zakupów jabłek i ich promocji w ChinachW dniu dzisiejszym, 21 czerwca br. odbyło się podpisanie listów intencyjnych między China Poland Traiding Platform, a konsorcjum Appolonia oraz między China Poland Traiding Platform a Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw. Listy intencyjne dotyczą zakupów jabłek oraz ich promocji w Chinach.
czytaj więcej >18-03-2016
Szkolenie - Praktyczne aspekty opracowania programu operacyjnegoW dniach 16-17 marca w Ośrodku Szkoleniowym Zajazd Rozdroże w Nieborowie koło Łowicza odbyło się organizowane przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw szkolenie z zakresu praktycznych aspektów przygotowania programów operacyjnych. Zostały omówione różnorodne, aspekty wynikające z wymogów obowiązujących przepisów, jak i dotyczące merytoryczno-technicznej strony przygotowania programów.
czytaj więcej >10-03-2016
NAGRODA W KONKURSIE EKSPOZYCJA ROKU 20158 marca br. w Poznaniu podczas otwarcia targów ARENA DESIGN na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbyło się uroczyste wręczenie nagród w konkursie Ekspozycja Roku 2015 (kategoria „ekspozycje eventowe”) organizowanym przez Polską Izbę Przemysłu Targowego. Była to pierwsza edycja konkursu „Ekspozycja Roku 2015”.
czytaj więcej >26-02-2016
Spotkanie z Prezesem ARRW piątek 26 lutego 2016r. o godzinie 13.00, na prośbę naszych organizacji, w siedzibie Centrali ARR w Warszawie odbyło się spotkanie, w którym z ramienia Agencji udział wzięli: pan Łukasz Hołubowski - Prezes, pani Joanna Rembelska-Piekut oraz pani Agnieszka Protekta - przedstawiciele Biura Grup i Organizacji Producentów.
czytaj więcej >19-02-2016
Ważne spotkaniaW środę i czwartek odbyliśmy dwa ważne spotkania. Podczas obydwu spotkań przedstawione i omówione zostały najważniejsze problemy grup producentów owoców i warzyw oraz czynniki dalszego ich rozwoju i rozwoju sektora. W załączeniu notatka zawierają zestaw poruszanych problemów. Zapraszamy do lektury.
czytaj więcej >14-01-2016
VI Krajowe Forum Grup Producentów Owoców i WarzywJuż po raz trzeci Krajowe Forum Grup Producentów Owoców i Warzyw połączone zostało z kolejną edycją Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. W 2016 roku odbyło się ono w dniu 14 stycznia.
czytaj więcej >17-12-2015
Kontrola ex-post – seminariumW dniu 17 grudnia 2015 roku, w sali konferencyjnej Krajowej Rady Spółdzielczej, w Warszawie, odbyło się seminarium nt. „Podstawy prawne, cel, zakres i zasady przeprowadzania kontroli ex-post przez IJHARS w obszarze mechanizmu Wspólnej Polityki Rolnej: Pomoc finansowa dla wstępnie uznanych grup producentów owoców i warzyw”.
czytaj więcej >16-12-2015
Walne Zgromadzenia Członków EUCOFEL'u15 grudnia 2015 r. przedstawiciele Związku uczestniczyli w Walnym Zgromadzeniu Europejskiego Stowarzyszenia Handlu Owocami i Warzywami – EUCOFEL, którego Związek jest członkiem. Podczas spotkania m.in. przedstawiliśmy rolę, zadania i osiągnięcia Związku.
czytaj więcej >26-11-2015
Wizyta włoskich spółdzielcówW dniach 23-25 listopada na zaproszenie Zarządu Związku w Polsce gościła delegacja włoskiej spółdzielczości ogrodniczej.
czytaj więcej >08-11-2015
I Ogólnopolskie Dożynki Ogrodnicze8 listopada br. w Kościele Matki Bożej Szkaplerznej w Warce została odprawiona pod przewodnictwem Ks. Kazimierza Kardynała Nycza, Arcybiskupa Metropolitę Warszawskiego, Dożynkowa Msza Święta.
czytaj więcej >04-11-2015
DEBATA "Branża owocowo-warzywna. Kreowanie marki i wartości produktu”W dniach 4-5 listopada 2015r. w Warszawie odbywa się VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2015 / 8th Food Market & Retail Forum. W ramach Forum przewidziana została także debata nt. rynku owoców i warzyw, która miała miejsce pierwszego dnia wydarzenia. Zapraszamy po więcej informacji do serwisów: portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl, sadyogrody.pl
czytaj więcej >29-10-2015
Spotkanie z przedstawicielami FEPEX'u i EUCOFEL'uSpotkanie z przedstawiecielami FEPEX'u i EUCOFEL'u podczas Targów Owoców i Warzyw Fruit Attraction 2015.
czytaj więcej >28-09-2015
FESTIWAL JABŁKA 201526 września 2015 roku na Rynku w Katowicach odbyła się już druga edycja Festiwalu. Pomimo typowo jesiennej pogody mieszkańcy Katowic bawili się z nami do samego końca. Zapraszamy do przeczytania relacji z tegorocznego Festiwalu Jabłka.
czytaj więcej >25-06-2015
Walne Zgromadzenia Członków KZGPOiWWalne Zgromadzenie Członków Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw – Spółdzielni Osób Prawnych odbyło się w dniu 25 czerwca 2015 roku, w Grupie Producentów Owoców LA-SAD w Borzęcinie (woj. mazowieckie).
czytaj więcej >16-05-2015
Potrójne świętowanie SAD-POLu w PolubiczachW siedzibie Zrzeszenia Producentów Owoców i Warzyw "SAD-POL" w Polubiczach 16 maja miało miejsce potrójne święto.
czytaj więcej >12-05-2015
Chcą się organizować!W dniu 11.05.2015r. w Potworowie szkolenie nt. tworzenia grup producentów prowadził Łukasz Goździk - przedstawiciel MRiRW.
czytaj więcej >08-05-2015
Praktyczne aspekty opracowania programu operacyjnego7-8 maja 2015r. w Łowiczu odbyły się kolejne już warsztaty z zakresu programów operacyjnych, prowadzone przez pracowników Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz centrali ARiMR.
czytaj więcej >31-03-2015
Spotkanie przedstawicieli organizacji realizujących programy operacyjne31 marca w Warszawie, w siedzibie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przy ul. Świętokrzyska 20 odbyło się spotkanie przeznaczone dla przedstawicieli organizacji realizujących programy operacyjne, które poświęcone było problematyce realizacji programu operacyjnego, jego zmianom oraz przygotowywaniu wniosków o wypłatę pomocy.
czytaj więcej >09-11-2014
Spotkanie Przedstawicieli Grup Producentów Jabłek6 listopada dyskutowano o bieżących problemach oraz działaniach na przyszłość.
czytaj więcej >27-09-2014
FESTIWAL JABŁKA 2014W dniu 27 września 2014 roku w Warszawie na ul. Krakowskie Przedmieście (Skwer Hoovera i plac przed Centralną Biblioteką Rolniczą) zjechali się sadownicy, z różnych stron Polski aby zaprezentować to, czym możemy chwalić się na całym świecie – najsmaczniejsze, najbardziej dorodne i zdrowe jabłka z polskich sadów. Zapraszamy do przeczytania relacji z tegorocznego Festiwalu Jabłka.
czytaj więcej >12-05-2014
Jak przygotować program operacyjny?W dniach 10-11 lipca br. w Łowiczu odbyło się zorganizowane przez nasz Związek szkolenie – warsztaty dotyczące praktycznych aspektów przygotowania programów operacyjnych. Warsztaty nie mogły obyć się dzięki współpracy z Ministerstwem Rolnictwa oraz Centralą ARiMR.
czytaj więcej >30-11-2013
Inauguracja Rady Naukowo-Programowej przy Forum Ogrodniczo-Przetwórczym26 listopada miało miejsce inaugurujące posiedzenie Rady Naukowo-Programowej, ciała doradczo-opiniotwórczego Forum Owocowo-Przetwórczym.
czytaj więcej >02-07-2013
Walne Zgromadzenia Członków KZGPOiWWalne Zgromadzenie Członków Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw – Spółdzielni Osób Prawnych odbyło się w dniu 2 lipca 2013 roku, w Grupie Producentów Owoców ROJA, w miejscowości Świniokierz Dworski (woj. łódzkie).
czytaj więcej >11-02-2013
Spotkanie grup jabłkowychW dniu 11 lutego 2013 roku w Wólce Łęczeszyckiej Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy ze Związkiem Sadowników RP, Towarzystwem Rozwoju Sadów Karłowych oraz Stowarzyszeniem Unia Owocowa zorganizował spotkanie grup producentów jabłek - członków związku i firm handlowych.
czytaj więcej >05-02-2013
Spotkanie grup z województwa małopolskiegoKZGPOiW zorganizował w dniu 5 lutego 2013 r. szkolenie dla grup z województwa małopolskiego w Tęgoborzu. Szkolenie było prowadzone
czytaj więcej >07-11-2012
Pierwsze spotkanie Forum Ogrodniczego7 listopada 2012 r odbyło się pierwsze spotkanie Forum Ogrodniczego, nowej inicjatywy w sektorze owoców i warzyw.
czytaj więcej >06-11-2012
Spotkanie dla grup producentów grzybówKrajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw wspólnie ze Stowarzyszeniem Branży Grzybów Uprawnych zorganizował w dniu 6 listopada 2012 r. spotkanie dla wszystkich działających w kraju grup producentów grzybów.
czytaj więcej >