Spotkania

NARODOWY DZIEŃ SPORTU 2022

19-09-2022

NARODOWY DZIEŃ SPORTU 2022

Owoce i warzywa są częścią aktywnego stylu życia. Plantatorzy i przetwórcy wzmacniają to postrzeganie. Współpracując ze sobą zostali w tym roku strategicznym partnerem Narodowego Dnia Sportu. 18 września razem ze sportowcami pokazywali, że „dobra forma zaczyna się na talerzu”, a warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego naszego posiłku. X jubileuszowa edycja pobiła rekordy frekwencji. Centralnym punktem był wielki rodzinno-edukacyjny piknik na błoniach PGE Narodowego w Warszawie. Częścią pikniku była strefa owoców i warzyw. Inicjatywę jej powstania wsparł Fundusz Promocji Owoców i Warzyw.

czytaj więcej >
Koszty produkcji owoców i warzyw będą nadal rosły

19-04-2022

Koszty produkcji owoców i warzyw będą nadal rosły

7 kwietnia odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Owoce i warzywa” Copa-Cogeca. Podczas spotkania Polskę reprezentował Witold Boguta ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

czytaj więcej >
Core Team - inicjatywa, która jednoczy

28-12-2021

Core Team - inicjatywa, która jednoczy

Przedstawicie 34 organizacji branżowych i wiodących podmiotów gospodarczych w 2021 r. stworzyli Core Team. Forum współpracy, które jest szansą na wspólny głos sektora ogrodniczego. Zidentyfikowano pierwsze inicjatywy, postawiono na pracę w zespołach. Projekt jest otwarty, ma stać się naturalnym centrum kompetencji i zapraszać do dyskusji.

czytaj więcej >
CORE TEAM – powstało forum współpracy sektora produkcji owoców i warzyw

15-10-2021

CORE TEAM – powstało forum współpracy sektora produkcji owoców i warzyw

W dniu 14 października 2021 roku w Pałacu Mała Wieś, w Belsku Dużym odbyła się konferencja prasowa z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw i prezentacja inicjatyw strategicznych Core Team. Core Team to forum współpracy liderów, ekspertów branży owoców i warzyw, doradztwa i nauki. Uczestnicy postawili sobie cel opracowania planu rozwoju sektora i współpracę przy realizacji uzgodnionego portfela inicjatyw. Prace na etapie identyfikacji wyzwań poparły 34 organizacje i firmy.

czytaj więcej >
Zmiana sposobu odżywiania to proces, który możemy wspierać

25-02-2021

Zmiana sposobu odżywiania to proces, który możemy wspierać

W ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” eksperci Kantar badali motywy i bariery zmiany diety na zawierającą więcej owoców i warzyw. Poznaliśmy jak różne grupy wiekowe próbują zwiększyć spożycie. Różnice pokoleniowe, czynniki determinujące sukces i porażkę, oraz triki i sposoby by ułatwić sobie utrzymanie zdrowych nawyków. Wyniki skomentowali producenci oraz dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.

czytaj więcej >
Jak różne grupy zmieniają sposób odżywiania na zawierający większą ilość warzyw i owoców?

25-02-2021

Jak różne grupy zmieniają sposób odżywiania na zawierający większą ilość warzyw i owoców?

W ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” eksperci Kantar eksplorowali motywy i bariery zmiany diety na zawierającą więcej owoców i warzyw. Poznaliśmy jak różne grupy wiekowe próbują zwiększyć spożycie. Różnice pokoleniowe, czynniki determinujące sukces i porażkę, oraz triki i sposoby by ułatwić sobie utrzymanie zdrowych nawyków. Wyniki skomentowali producenci oraz dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.

czytaj więcej >
Konsumpcja warzyw i owoców na początku 2021 roku

25-02-2021

Konsumpcja warzyw i owoców na początku 2021 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 13% Polaków spełniło ten warunek na przełomie stycznia i lutego, czyli o 3 pkt. proc. mniej niż w grudniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zdecydowana większość Polaków (61%) je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko. W tym czasie 18% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

czytaj więcej >
Konsumpcja warzyw i owoców w grudniu 2020 roku

29-12-2020

Konsumpcja warzyw i owoców w grudniu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w grudniu, czyli o 2 pkt. proc. mniej niż w listopadzie. Odnotowano też wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zdecydowana większość Polaków (64%) je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko. W grudniu 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale.

czytaj więcej >
Postanowienia noworoczne są przereklamowane

29-12-2020

Postanowienia noworoczne są przereklamowane

Zdecydowana większość nie praktykuje postanowień noworocznych. Nie upatrujemy w nich szansy na realne zmiany. Kojarzą się z szybkim wypaleniem i zawodem. Wśród barier pojawia się poczucie niepotrzebnej presji i percepcja z góry przegranej walki. Według ekspertów Kantar realizujących „Narodowe Badania Konsumpcji Warzyw i Owoców” zmiana sposobu żywienia to często świadomy, złożony proces. Wolimy zaplanować zmiany na inny czas, ważny dla nas i neutralny społecznie, pozbawiony presji. Nadrzędną motywacją do zmian jest dążenie do osiągnięcia zdrowia. Dla respondentów zdrowy sposób żywienia zakłada spożycie dużej ilości warzyw i owoców oraz zredukowanie ilości spożywanych węglowodanów (np. białego pieczywa, makaronu, ryżu).

czytaj więcej >
Konsumpcja warzyw i owoców w listopadzie 2020 roku

30-11-2020

Konsumpcja warzyw i owoców w listopadzie 2020 roku

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH opracował „Zalecenia zdrowego żywienia”. W naszej diecie warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy. W listopadzie ten warunek spełniło 18% Polaków. Co piąty badany (22%) jadł tylko jeden posiłek składający się w co najmniej połowie z warzyw i owoców. Jedna trzecia Polaków (31%) w ogóle nie je takich posiłków. 2% badanych nie je warzyw i owoców wcale, 7% tylko w jednym, a 17% w dwóch posiłkach (mniej niż zalecenia). W listopadzie aż 19% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło bardzo mało lub wcale. Większość Polaków (63%) je mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko.

czytaj więcej >
Owoce i warzywa w każdym posiłku przez całą zimę

30-11-2020

Owoce i warzywa w każdym posiłku przez całą zimę

Kantar zbadał percepcje produktów mrożonych, suszonych i liofilizowanych. Wszystkie doceniliśmy w czasie pandemii. Mrożonki skutecznie zaspokajają nasze zapotrzebowanie na warzywa i owoce poza sezonem. Owoce suszone i liofilizowane są już nie tylko przekąską, coraz częściej wzbogacają podstawowe posiłki. Dzięki coraz bogatszej ofercie pomagają odżywiać się zdrowo. Przypomnijmy, warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy, w każdym posiłku.

czytaj więcej >
Konsumpcja warzyw i owoców w październiku 2020 roku

29-10-2020

Konsumpcja warzyw i owoców w październiku 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 15% Polaków spełniło ten warunek w październiku, czyli o 3 pkt. proc. mniej niż we wrześniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Większość Polaków (61%) je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko. W październiku, 13% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale.

czytaj więcej >
Przetwory - sprawdzony sposób na wartościowe posiłki jesienią

29-10-2020

Przetwory - sprawdzony sposób na wartościowe posiłki jesienią

Przetwory owocowo-warzywne są stałym elementem diety Polaków, ale ilość spożywanych przetworów nie jest zbyt duża. Podobnie jak ogólnie warzywa i owoce, przetwory z nich traktowane są jako dodatek. Rośnie zainteresowanie żywnością nieprzetworzoną, dobrej jakości, najlepiej od lokalnych producentów. Warto korzystać z powrotu do sezonowości w żywieniu i promować zamiast sprowadzanych warzyw i owoców jedzenie zimą przetworów z warzyw i owoców krajowych. Konieczna jest też zmiana wizerunku przetworów, które kojarzą się z czymś nudnym, bardzo zwyczajnym – oto wnioski z realizowanych przez Kantar dla KZGPOiW „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

czytaj więcej >
Plantatorzy pokazują nam ile warzyw i owoców powinien zawierać zdrowy posiłek

14-10-2020

Plantatorzy pokazują nam ile warzyw i owoców powinien zawierać zdrowy posiłek

Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, rekomendują aby warzywa i owoce stanowiły dziś już połowę tego, co jemy. Potencjał stanowi użyteczność tej rekomendacji. 50% jest czytelniejsze niż 5 porcji. Połowa jest tak prosta, że daje szansę na skokowy wzrost świadomości roli warzyw i owoców w naszej diecie.

czytaj więcej >
Największym ograniczeniem konsumpcji owoców i warzyw jest postrzeganie ich jako dodatek

09-10-2020

Największym ograniczeniem konsumpcji owoców i warzyw jest postrzeganie ich jako dodatek

Warzywa, owoce i ich przetwory powinny stanowić połowę, tego co jemy. Jak pokazują „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” uważamy je za zdrowe, ale nie preferujemy na naszych talerzach. Większość Polaków nie wie, że powinniśmy jeść ich znacznie więcej i nie wie ile powinno się ich spożywać w ramach posiłku. Brak powszechnej świadomości znaczenia owoców i warzyw to kluczowe wyzwanie sektora. Nad zmianą tej sytuacji współpracę rozpoczęli liderzy kilkunastu organizacji branżowych.

czytaj więcej >
Współpraca dźwignią promocji

06-10-2020

Współpraca dźwignią promocji

Promocja dźwignią handlu, ale trudno o nią bez spójnej strategii i synergii wielu działań. Obie można zaprojektować. Wysiłku podjęło się kilkanaście branżowych organizacji realizujących działania w ramach Funduszu Promocji Warzyw i Owoców.

czytaj więcej >
Konsumpcja warzyw i owoców we wrześniu 2020 roku

29-09-2020

Konsumpcja warzyw i owoców we wrześniu 2020 roku

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Prawie co piąty (18%) Polak spełnił ten warunek we wrześniu i odsetek ten jest identyczny jak w sierpniu. Jednocześnie odnotowaliśmy niewielki wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 50% Polaków, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). We wrześniu, podobnie jak w sierpniu (14%) Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale.

czytaj więcej >
Jak i gdzie kupujemy warzywa i owoce?

29-09-2020

Jak i gdzie kupujemy warzywa i owoce?

Pandemia zmienia proces zakupów. W ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”, realizowanych są przez Kantar Polska dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, poznaliśmy jego etapy, ulubione miejsca, kryteria oceny warzyw i owoców oraz same zakupy, co ostatecznie kupujemy?

czytaj więcej >
Konsumpcja warzyw i owoców w sierpniu 2020 roku

31-08-2020

Konsumpcja warzyw i owoców w sierpniu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 18% Polaków spełniło ten warunek w sierpniu. To o 4 pkt. proc. więcej niż w lipcu. Jednocześnie odnotowaliśmy wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W sierpniu mniej Polaków niż w lipcu (14% wobec 16%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki lipca.

czytaj więcej >
Regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni”

31-08-2020

Regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni”

Regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni”
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.

czytaj więcej >
Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 roku

28-07-2020

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 roku

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 14% Polaków spełniło ten warunek w lipcu 2020 roku. To o 2 pkt. proc. mniej niż w czerwcy. Jednocześnie nie zmieniła się wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki lipca.

czytaj więcej >
Odporność warto budować latem

28-07-2020

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.

czytaj więcej >
1 lipca - Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

01-07-2020

1 lipca - Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

Z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji. W spotkaniu wzięli udział przedstawicie organizacji branżowych i plantatorzy dziesięciu gatunków owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

czytaj więcej >
Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku

30-06-2020

Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w czerwcu. To o 6 pkt. proc. mniej niż w maju. Jednocześnie odnotowaliśmy spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W czerwcu więcej Polaków niż w maju (16% wobec 12%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki czerwca.

czytaj więcej >
Jak najłatwiej zwiększyć spożycie warzyw i owoców?

30-06-2020

Jak najłatwiej zwiększyć spożycie warzyw i owoców?

Każdego dnia jest kilka okazji by zjeść warzywo lub owoc. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy najlepsze sposoby na relatywnie łatwe zwiększenie ich ilości w diecie. Półprodukty, porcje gotowe do spożycia, przekąski oraz kolacja – to trzy okazje najwyżej oceniane przez ekspertów Kantar.

czytaj więcej >
Dieta w czasie i po pandemii

29-05-2020

Dieta w czasie i po pandemii

Doświadczyliśmy wolnego czasu, wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia w rodzinnym gronie. To jest impuls do poprawy naszej diety. Sięgnęliśmy po stare przepisy i przetwory. Jedliśmy więcej mrożonek. Teraz szansą na utrwalenie tych dobrych nawyków jest lato, pojawianie się świeżych warzyw i początek sezonu na polskie superowoce – oto wnioski z realizowanych przez Kantar dla KZGPOiW „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

czytaj więcej >
Nowalijki – pokusa, której trudno się oprzeć

28-05-2020

Nowalijki – pokusa, której trudno się oprzeć

Pomimo całorocznej dostępności warzyw i owoców, nowalijki wciąż funkcjonują, jako coś innego, wyjątkowego, na co się czeka. Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Ważne, żeby były polskie i najlepiej uprawiane w gruncie. Urozmaicają nasze posiłki i zaspokajają tęsknotę za czymś świeżym. Stanową pokusę, której wiosną warto się oprzeć – to ocena ekspertów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

czytaj więcej >
Konsumpcja warzyw i owoców w maju 2020 roku

28-05-2020

Konsumpcja warzyw i owoców w maju 2020 roku

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia. Odnotowano wzrost wartości wszystkich wskaźników obrazującego jakość naszej diety. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki maja.

czytaj więcej >
Ulubione warzywa i owoce Polaków

28-04-2020

Ulubione warzywa i owoce Polaków

Ulubionymi owocami Polaków są truskawki (32%), a ulubionymi warzywami pomidory (34%). Truskawka jest również najbardziej wyczekiwanym produktem sezonowym (65%). Rozpoczynający się sezon jest dobrą okazją do zwiększenia ilości warzyw i owoców w naszej diecie. Dieta bogata w warzywa i owoce jest podstawą naszego zdrowia i odporności.

czytaj więcej >
Konsumpcji owoców i warzyw sprzyja sezonowość i brak rutyny

28-04-2020

Konsumpcji owoców i warzyw sprzyja sezonowość i brak rutyny

Całoroczna dostępność świeżych warzyw i owoców nie sprzyja poprawie nawyków żywieniowych – to zaskakujący wniosek z najnowszych badań. Polacy jedzą mało owoców i warzyw, są one tylko dodatkiem, choć według zaleceń powinny stanowić połowę tego co spożywamy. Barierą konsumpcji jest rutyna. Sprzyja świadomość korzyści z jedzenia warzyw i owoców, walory smakowe i łatwość urozmaicenia posiłków. Zbliżający się sezon jest naturalną okazją do zwiększenia ilości warzyw i owoców w naszej diecie. Powinniśmy często to przypominać – przekonują eksperci wszystkich uprawianych w Polsce gatunków.

czytaj więcej >
Warzywa i owoce podstawą naszej odporności

27-03-2020

Warzywa i owoce podstawą naszej odporności

Nie ma leków ani szczepionki na koronawirusa i dlatego powinniśmy dbać o odporność organizmu. Deficyt odporności mamy zawsze na przednówku. Teraz, kiedy jest niewiele świeżych owoców i warzyw eksperci polecają ich przetwory, mrożonki i soki.

czytaj więcej >
Znamy najpopularniejsze warzywa i owoce w Polsce

27-03-2020

Znamy najpopularniejsze warzywa i owoce w Polsce

Najpopularniejszymi owocami w Polsce są jabłka, truskawki, czereśnie, śliwki, gruszki, maliny, wiśnie, borówki, porzeczki i aronia. Spośród wszystkich warzyw Polacy najczęściej jedzą pomidory, ogórki, cebulę, marchew, sałatę, paprykę, kalafiora i kapustę. Dieta bogata w warzywa i owoce jest podstawą zdrowia i odporności. Na początku wiosny eksperci polecają ich mrożonki, przetwory i soki.

czytaj więcej >
Inauguracja „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”

27-02-2020

Inauguracja „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” to projekt kompleksowych badań konsumpcji. Został zainicjowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w diecie. Badania będą realizowane w roku 2020 przez firmę KANTAR Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

czytaj więcej >
3/4 Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać

27-02-2020

3/4 Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać

Wyniki badania zrealizowanego pod koniec 2019 roku wskazują, że warzywa i owoce wciąż nie zajmują należnego im miejsca w diecie Polaków. Są postrzegane jako bogate źródło witamin, minerałów, antyoksydantów, a jednak nie towarzyszą każdemu posiłkowi. Aż 75% Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać. Jedna trzecia nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać, ale uważa, że jedzą ich tyle, ile trzeba. W odpowiedzi na te wyzwania Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zainicjował realizację kompleksowych badań konsumpcji.

czytaj więcej >
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi o rozwoju sektora owoców i warzyw

25-11-2019

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi o rozwoju sektora owoców i warzyw

W dniu 22 listopada 2019 roku w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi (dawniej Centralna Biblioteka Rolnicza) w Warszawie odbyła się Międzynarodowa Konferencja poświęcona roli organizacji producentów i programów operacyjnych w rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce, w której uczestniczył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

czytaj więcej >
Wizyta Pani Ambasador RP w Madrycie w mobilnej szklarni EUROTOUR podczas Fruit Attraction

24-10-2019

Wizyta Pani Ambasador RP w Madrycie w mobilnej szklarni EUROTOUR podczas Fruit Attraction

Międzynarodowe Targi Owoców i Warzyw Fruit Attraction są nie tylko okazją do zdobywania nowych kontaktów biznesowych, ale również promocji. W pierwszy dniu Targów (22 października br.), na patio przed halami targowymi, odbyło się oficjalne otwarciu mobilnej szklarni w ramach unijnego projektu promocyjnego „CuTE – Kultywowanie smaku Europy”, w którym nasz Związek uczestniczy.

czytaj więcej >
Ogólnopolski Szczyt Gospodarczy OSG 2019

30-09-2019

Ogólnopolski Szczyt Gospodarczy OSG 2019

W dniach 26-27 września 2019 r. w Siedlcach odbyła się V edycja Ogólnopolskiego Szczytu Gospodarczego OSG 2019, poświęcona filarom polskiej gospodarki przyszłości, którego głównym organizatorem jest Europejskie Centrum Biznesu. RELACJA

czytaj więcej >
XXII Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa

27-06-2019

XXII Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa

26 czerwca 2019 roku odbył się XXII Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach oraz na Polach Doświadczalnych upraw warzywniczych w Skierniewicach. KZGPOiW objął Patronat Branżowy nad wydarzeniem. (RELACJA)

czytaj więcej >
Agrobiznes 16.05.2019r.

16-05-2019

Agrobiznes 16.05.2019r.

"Lepsza jakość, wyższa opłacalność, większy eksport" - by to osiągnąć potrzeba wspólnego działania. Pracuję nad tym Zespół do spraw Stabilizacji i Wsparcia Rynku Owoców i Warzyw w ramach Prozumienia Rolniczego.

czytaj więcej >
Jesteśmy na czele produkcji i w ogonie konsumpcji owoców - ruszyła kampania "Czas na polskie Superowoce!"

18-04-2019

Jesteśmy na czele produkcji i w ogonie konsumpcji owoców - ruszyła kampania "Czas na polskie Superowoce!"

Jesteśmy jako kraj potentatem produkcji owoców, ale jemy aż o 40% mniej owoców niż konsumenci w Europie. Producenci skupiają się na produkowaniu, zapominając o konsumentach. Konsumenci najzdrowszych owoców gotowi są szukać wśród jagód goji czy akai, jak gdyby ignorując fakt, że na świecie to my jesteśmy postrzegani jako kraj znakomitej jakości superowoców. Czas to zmienić. Ma w tym pomóc promocja polskich owoców jagodowych.

czytaj więcej >
Minister Ardanowski: Warto dbać o dobry wizerunek grup owocowo-warzywnych

18-04-2019

Minister Ardanowski: Warto dbać o dobry wizerunek grup owocowo-warzywnych

- To, że przy inwestycjach w grupach owocowo-warzywnych niektórzy rzeczywiście dokonali nadużyć, które wstydem odbiły się w Europie, nie może rzutować na wszystkie grupy owocowo-warzywne" - powiedział minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, który w środę spotkał się przedstawicielami grup producentów owoców w miejscowości Wichradz k. Warki.

czytaj więcej >
Konferencja SADY I OGRODY

08-11-2018

Konferencja SADY I OGRODY

7 listopada 2018 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się IV edycja Konferencji Sady i Ogrody. Program największego w Polsce spotkania producentów owoców i warzyw obejmuje liczne prezentacje i dyskusje z udziałem wybitnych naukowców, autorytetów i praktyków ogrodnictwa, przedstawicieli świata polityki i biznesu oraz sadowników i plantatorów owoców i warzyw.

czytaj więcej >
IV Ogólnopolskie Dożynki Ogrodnicze

29-10-2018

IV Ogólnopolskie Dożynki Ogrodnicze

W niedzielę 28 października br. o godz. 12.00, w Kościele Matki Boskiej Szkaplerznej w Warce w ramach IV Ogólnopolskich Dożynek Ogrodniczych, odprawiona została Dziękczynna Msza Święta za tegoroczne zbiory oraz w intencji ogrodników. Mszę odprawił i homilię wygłosił, Krajowy Duszpasterz Ogrodników Ks. Kan. Wojciech Kołakowski, proboszcz Parafii Przemienienia Pańskiego w Jeziórce.

czytaj więcej >
Program promocyjny „CuTE – Kultywowanie smaku Europy”

24-10-2018

Program promocyjny „CuTE – Kultywowanie smaku Europy”

24 października br. (drugi dzień Targów FRUIT ATTRACTION) odbyło się spotkanie dotyczące programu promocyjnego „CuTE – Kultywowanie smaku Europy”. W spotkaniu udział wzięli: przedstawiciele EUCOFEL’u, przedstawiciele konsorcjum oraz liczni przedstawiciele obu Agencji, TACTICS Europe (agencja wdrażająca) oraz Adelante K & D (agencja monitorująca).

czytaj więcej >
Nadzwyczaje Walne Zgromadzenie EUCOFEL'u

23-10-2018

Nadzwyczaje Walne Zgromadzenie EUCOFEL'u

Podczas pierwszego dnia Targów FRUIT ATTRACTION, 23 października br. odbyło się Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Członków Europejskiego Stowarzyszenia Handlu Owocami i Warzywami – EUCOFEL, którego Związek jest członkiem od 2015 r.

czytaj więcej >
Ogólnopolski Szczyt Gospodarczy OSG 2018

22-10-2018

Ogólnopolski Szczyt Gospodarczy OSG 2018

W dniach 18-19 października 2018 r. w Siedlcach odbyła się IV edycja Ogólnopolskiego Szczytu Gospodarczego OSG 2018, poświęcona filarom polskiej gospodarki przyszłości, którego głównym organizatorem jest Europejskie Centrum Biznesu.

czytaj więcej >

23-03-2018

Rada Konsultacyjna

22 marca br. w siedzibie Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa przy Al. Jana Pawła II 11, w Warszawie, odbyło się pierwsze posiedzenie Rady Konsultacyjnej powołanej Zarządzeniem Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa Nr 4/2018 z dnia 5 lutego 2018r.

czytaj więcej >
TSW 2018

12-01-2018

TSW 2018

Za nami Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2018,które odbyły się 10-11 stycznia 2018r. w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. FOTORELACJA

czytaj więcej >
Zanim kupisz ziemię pod uprawę borówek, musisz wiedzieć gdzie sprzedasz plony

24-11-2017

Zanim kupisz ziemię pod uprawę borówek, musisz wiedzieć gdzie sprzedasz plony

- Nie zniechęcam nikogo do zakładania plantacji. Zadaję tylko jedno pytanie: czy wiesz, kupując ziemię, gdzie sprzedaż owoce? Jeśli nie to zakładanie plantacji nie ma sensu. Już na etapie zakładania plantacji musimy wiedzieć jakie odmiany, który moment sezonu, czy będziemy je przechowywać, co będziemy z tym robić, gdzie sprzedawać i pod jaką marką - mówiła Dominika Kozarzewska, prezes grupy Polskie Jagody.

czytaj więcej >
Ten sezon zaburza ogólne postrzeganie rynku

21-11-2017

Ten sezon zaburza ogólne postrzeganie rynku

Wysokie ceny mają swoje plusy i minusy. W przypadku jabłek być może okaże się, że sezon będzie zyskowny dla producentów, jednak czy będzie dla całego sektora to się dopiero okaże. Ten sezon zaburza ogólne postrzeganie rynku - mówił Michał Lachowicz, prezes grupy La-Sad.

czytaj więcej >
III Ogólnopolskie Dożynki Ogrodnicze

06-11-2017

III Ogólnopolskie Dożynki Ogrodnicze

W niedzielę 5 listopada br. o godz. 12.00, w Kościele Matki Boskiej Szkaplerznej w Warce w ramach III Ogólnopolskich Dożynkach Ogrodniczych, odbyła się Msza Św. dziękczynną za tegoroczne zbiory i w intencji ogrodników, którą odprawił oraz homilię wygłosił, delegowany przez Metropolitę Warszawskiego, Ks. Kazimierza Kardynała Nycza, Ks. Biskup prof. dr hab. Michał Janocha.

czytaj więcej >
IV Wschodni Kongres Gospodarczy

28-09-2017

IV Wschodni Kongres Gospodarczy

W dniach 27-28 września br. odbyła się największa debata o perspektywach Polski Wschodniej - IV Wschodni Kongres Gospodarczy. Spotkanie miało miejsce w gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej – Europejskiego Centrum Sztuki w Białymstoku.

czytaj więcej >
Dzień Polskiej Borówki

02-07-2017

Dzień Polskiej Borówki

Dzień Polskiej Borówki to święto owocu, który podbija rankingi najzdrowszych i sukcesu branży, która stworzyła modę na polską borówkę na świecie. Święto z wyraźnym akcentem na miejsce produkcji i integrację producentów. Promocja walorów borówki, nazywanej owocem XXI wieku, oraz sukcesu branży, która stworzyła modę na polską borówkę na świecie. 1 lipca to data rozpoczęcia zbiorów.

czytaj więcej >
XXXIII Ogólnopolska Pielgrzymka Ogrodników na Jasną Górę

12-06-2017

XXXIII Ogólnopolska Pielgrzymka Ogrodników na Jasną Górę

Instytutowi Ogrodnictwa, w roku 300-lecia Koronacji Cudownego Obrazu Maryi, powierzono organizację XXXIII Pielgrzymki Polskich Ogrodników na Jasną Górę. 11 czerwca 2017 roku do Częstochowy przybyli licznie ogrodnicy wraz z rodzinami, aby zawierzyć siebie i swoją pracę Matce Bożej. Pielgrzymce, pod hasłem „Idzcie i głoście”, przewodniczył ks. kan. Wojciech Kołakowski, krajowy duszpasterz ogrodników.

czytaj więcej >
XX Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa

09-06-2017

XX Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa

8 czerwca 2017 roku odbył się Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach. Imprezie towarzyszyły wykłady ekspertów, wystawa maszyn oraz indywidualne konsultacje prowadzone przez pracowników naukowych IO.

czytaj więcej >
„Wspólna Europa silna Wspólną Polityką Rolną”

17-05-2017

„Wspólna Europa silna Wspólną Polityką Rolną”

Pod takim hasłem 10 maja 2017 roku odbyła się konferencja zorganizowana w Brukseli przez Krajową Radę Izb Rolniczych oraz Copa-Cogeca. Konferencja była pierwszą prezentacją na szczeblu unijnym polskiego stanowiska dotyczącego Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 roku. Zarówno w zakresie założeń stanowiska Rządu, jak i oczekiwań organizacji rolniczych.

czytaj więcej >
Kampania promocyjna „Polska smakuje każdego dnia”

05-04-2017

Kampania promocyjna „Polska smakuje każdego dnia”

Ruszyła kampania promocyjna „Polska smakuje każdego dnia”. Jej realizatorem jest konsorcjum w składzie: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw – Lider Konsorcjum, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej – Konsorcjanci.

czytaj więcej >
II Ogólnopolskie Dożynki Ogrodnicze

07-11-2016

II Ogólnopolskie Dożynki Ogrodnicze

6 listopada br. w Kościele Matki Bożej Szkaplerznej w Warce Mszę Św. dziękczynną za tegoroczne zbiory i w intencji ogrodników odprawił oraz homilię wygłosił, delegowany przez Metropolitę Warszawskiego, ks. Kazimierza Kardynała Nycza, ks. biskup Piotr Jarecki.

czytaj więcej >
Spotkanie z przedstawicielami FEPEX'u

06-10-2016

Spotkanie z przedstawicielami FEPEX'u

Podczas drugiego dnia Targów Fruit Attraction w Madrycie, odbyliśmy spotkanie z przedstawicielami FEPEX'u - Hiszpańskiej Federacji Producentów i Eksporterów Owoców, Warzyw, Kwiatów i Żywych Roślin.

czytaj więcej >
FESTIWAL JABŁKA 2016

27-09-2016

FESTIWAL JABŁKA 2016

24 września 2016 roku na Targu Węglowym w Gdańsku odbyła się już trzecia edycja Festiwalu. Gdańsk przywitał nas piękną słoneczną jesienną pogodą. Zapraszamy do przeczytania relacji z tegorocznego Festiwalu Jabłka.

czytaj więcej >
Przekonamy Chińczyków do polskich jabłek!

26-09-2016

Przekonamy Chińczyków do polskich jabłek!

- Polskie jabłka mają stanowić alternatywę zdrowego produktu i nawet jeśli nasze odmiany są nieznane w Chinach to przy odpowiednim przekazie marketingowym i odpowiednim podejściu partnera możemy przekonać Chińczyków do polskich jabłek – Michał Lachowicz

czytaj więcej >
III Wschodni Kongres Gospodarczy

26-09-2016

III Wschodni Kongres Gospodarczy

Wschodni Kongres Gospodarczy to dwudniowy cykl debat, spotkań i wydarzeń towarzyszących, z udziałem blisko tysiąca gości z Polski i Europy, który zakończył się 23 września br. w gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej. KZGPOiW również uczestniczył w tym ważnym wydarzeniu.

czytaj więcej >
Szkolenie - Praktyczne aspekty opracowania programu operacyjnego

18-03-2016

Szkolenie - Praktyczne aspekty opracowania programu operacyjnego

W dniach 16-17 marca w Ośrodku Szkoleniowym Zajazd Rozdroże w Nieborowie koło Łowicza odbyło się organizowane przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw szkolenie z zakresu praktycznych aspektów przygotowania programów operacyjnych. Zostały omówione różnorodne, aspekty wynikające z wymogów obowiązujących przepisów, jak i dotyczące merytoryczno-technicznej strony przygotowania programów.

czytaj więcej >
NAGRODA W KONKURSIE EKSPOZYCJA ROKU 2015

10-03-2016

NAGRODA W KONKURSIE EKSPOZYCJA ROKU 2015

8 marca br. w Poznaniu podczas otwarcia targów ARENA DESIGN na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbyło się uroczyste wręczenie nagród w konkursie Ekspozycja Roku 2015 (kategoria „ekspozycje eventowe”) organizowanym przez Polską Izbę Przemysłu Targowego. Była to pierwsza edycja konkursu „Ekspozycja Roku 2015”.

czytaj więcej >

26-02-2016

Spotkanie z Prezesem ARR

W piątek 26 lutego 2016r. o godzinie 13.00, na prośbę naszych organizacji, w siedzibie Centrali ARR w Warszawie odbyło się spotkanie, w którym z ramienia Agencji udział wzięli: pan Łukasz Hołubowski - Prezes, pani Joanna Rembelska-Piekut oraz pani Agnieszka Protekta - przedstawiciele Biura Grup i Organizacji Producentów.

czytaj więcej >
Ważne spotkania

19-02-2016

Ważne spotkania

W środę i czwartek odbyliśmy dwa ważne spotkania. Podczas obydwu spotkań przedstawione i omówione zostały najważniejsze problemy grup producentów owoców i warzyw oraz czynniki dalszego ich rozwoju i rozwoju sektora. W załączeniu notatka zawierają zestaw poruszanych problemów. Zapraszamy do lektury.

czytaj więcej >
Kontrola ex-post – seminarium

17-12-2015

Kontrola ex-post – seminarium

W dniu 17 grudnia 2015 roku, w sali konferencyjnej Krajowej Rady Spółdzielczej, w Warszawie, odbyło się seminarium nt. „Podstawy prawne, cel, zakres i zasady przeprowadzania kontroli ex-post przez IJHARS w obszarze mechanizmu Wspólnej Polityki Rolnej: Pomoc finansowa dla wstępnie uznanych grup producentów owoców i warzyw”.

czytaj więcej >
Walne Zgromadzenia Członków EUCOFEL'u

16-12-2015

Walne Zgromadzenia Członków EUCOFEL'u

15 grudnia 2015 r. przedstawiciele Związku uczestniczyli w Walnym Zgromadzeniu Europejskiego Stowarzyszenia Handlu Owocami i Warzywami – EUCOFEL, którego Związek jest członkiem. Podczas spotkania m.in. przedstawiliśmy rolę, zadania i osiągnięcia Związku.

czytaj więcej >
I Ogólnopolskie Dożynki Ogrodnicze

08-11-2015

I Ogólnopolskie Dożynki Ogrodnicze

8 listopada br. w Kościele Matki Bożej Szkaplerznej w Warce została odprawiona pod przewodnictwem Ks. Kazimierza Kardynała Nycza, Arcybiskupa Metropolitę Warszawskiego, Dożynkowa Msza Święta.

czytaj więcej >
DEBATA "Branża owocowo-warzywna. Kreowanie marki i wartości produktu”

04-11-2015

DEBATA "Branża owocowo-warzywna. Kreowanie marki i wartości produktu”

W dniach 4-5 listopada 2015r. w Warszawie odbywa się VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2015 / 8th Food Market & Retail Forum. W ramach Forum przewidziana została także debata nt. rynku owoców i warzyw, która miała miejsce pierwszego dnia wydarzenia. Zapraszamy po więcej informacji do serwisów: portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl, sadyogrody.pl

czytaj więcej >
FESTIWAL JABŁKA 2015

28-09-2015

FESTIWAL JABŁKA 2015

26 września 2015 roku na Rynku w Katowicach odbyła się już druga edycja Festiwalu. Pomimo typowo jesiennej pogody mieszkańcy Katowic bawili się z nami do samego końca. Zapraszamy do przeczytania relacji z tegorocznego Festiwalu Jabłka.

czytaj więcej >
Walne Zgromadzenia Członków KZGPOiW

25-06-2015

Walne Zgromadzenia Członków KZGPOiW

Walne Zgromadzenie Członków Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw – Spółdzielni Osób Prawnych odbyło się w dniu 25 czerwca 2015 roku, w Grupie Producentów Owoców LA-SAD w Borzęcinie (woj. mazowieckie).

czytaj więcej >
Spotkanie przedstawicieli organizacji realizujących programy operacyjne

31-03-2015

Spotkanie przedstawicieli organizacji realizujących programy operacyjne

31 marca w Warszawie, w siedzibie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przy ul. Świętokrzyska 20 odbyło się spotkanie przeznaczone dla przedstawicieli organizacji realizujących programy operacyjne, które poświęcone było problematyce realizacji programu operacyjnego, jego zmianom oraz przygotowywaniu wniosków o wypłatę pomocy.

czytaj więcej >
FESTIWAL JABŁKA 2014

27-09-2014

FESTIWAL JABŁKA 2014

W dniu 27 września 2014 roku w Warszawie na ul. Krakowskie Przedmieście (Skwer Hoovera i plac przed Centralną Biblioteką Rolniczą) zjechali się sadownicy, z różnych stron Polski aby zaprezentować to, czym możemy chwalić się na całym świecie – najsmaczniejsze, najbardziej dorodne i zdrowe jabłka z polskich sadów. Zapraszamy do przeczytania relacji z tegorocznego Festiwalu Jabłka.

czytaj więcej >
Jak przygotować program operacyjny?

12-05-2014

Jak przygotować program operacyjny?

W dniach 10-11 lipca br. w Łowiczu odbyło się zorganizowane przez nasz Związek szkolenie – warsztaty dotyczące praktycznych aspektów przygotowania programów operacyjnych. Warsztaty nie mogły obyć się dzięki współpracy z Ministerstwem Rolnictwa oraz Centralą ARiMR.

czytaj więcej >
Walne Zgromadzenia Członków KZGPOiW

02-07-2013

Walne Zgromadzenia Członków KZGPOiW

Walne Zgromadzenie Członków Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw – Spółdzielni Osób Prawnych odbyło się w dniu 2 lipca 2013 roku, w Grupie Producentów Owoców ROJA, w miejscowości Świniokierz Dworski (woj. łódzkie).

czytaj więcej >

11-02-2013

Spotkanie grup jabłkowych

W dniu 11 lutego 2013 roku w Wólce Łęczeszyckiej Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy ze Związkiem Sadowników RP, Towarzystwem Rozwoju Sadów Karłowych oraz Stowarzyszeniem Unia Owocowa zorganizował spotkanie grup producentów jabłek - członków związku i firm handlowych.

czytaj więcej >
Spotkanie dla grup producentów grzybów

06-11-2012

Spotkanie dla grup producentów grzybów

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw wspólnie ze Stowarzyszeniem Branży Grzybów Uprawnych zorganizował w dniu 6 listopada 2012 r. spotkanie dla wszystkich działających w kraju grup producentów grzybów.

czytaj więcej >